Lang niet alle honden zijn bang voor knallen. Er zijn honden die het niet eens de moeite van het opkijken waard vinden als een schot klinkt, maar er zijn er ook die reageren alsof de wereld vergaat. Schotvastheid betekent vaak dat je hond ook ongevoelig is voor andere harde geluiden, zoals onweer of vuurwerk, maar deze relatie is er niet altijd. Verder verdwijnt schotvastheid vaak rond een leeftijd van 9 jaar. Dit schijnt te maken te hebben met het minder worden van het gehoor van de hond. Hierdoor zou hij alles wat zachter horen. De knallen dringen echter wél op volle sterkte door, dus dat is even flink schrikken. Vaak zie je deze honden elk jaar wat banger worden tijdens vuurwerk en onweer. Pas wanneer de honden echt doof gaan worden, zal de angst weer afnemen.
Honden die bang zijn voor knallen hebben het zwaar. De knallen komen immers op onverwachte momenten, ze begrijpen niet wat het is, ze weten alleen dat er hele enge dingen aan de gang zijn. Angstige honden kruipen weg in hoekjes of ze zoeken steun bij de baas. Wat moet je doen als je hond in paniek bij je komt? Moet je dat negeren? Of moet je er iets mee doen? Vroeger werd gezegd dat je angst moest negeren. Door te troosten zou je immers de angst versterken, omdat honden dat niet zouden begrijpen en zouden denken dat je ze beloont voor de angst. Dat verhaal is achterhaald. In een youtube filmpje van Suzanne Clothier legt ze haarfijn uit waarom je angst niet moet negeren (het filmpje is te vinden door in google in te typen "calming the fearful dog"). Ze stelt daarbij de vraag: "kijkend naar de dierenwereld, welke moeder laat haar kind in de steek als het steun zoekt? Welke moeder zegt dan "zoek het maar uit"? ". Zo werkt de natuur niet en zo moeten wij het dus ook niet doen! Een angstige hond laat je niet in de steek, die geef je steun. Maar is het dan gelogen dat je hond steeds angstiger wordt als je hem troost? Niet helemaal, het ligt eraan hoe je het doet.
Als een angstige hond bij je komt, dan is het zaak om niet mee te gaan in de angst en de stress. Ga je zelf ook gestresst doen, dan bevestig je inderdaad de angst. Maar als je zelf kalm en rustig blijft, dan kun je rustig tegen je hond iets zeggen als "kom maar hier, ga maar lekker bij me liggen, hier is het veilig". Afhankelijk van wat je wel of niet toestaat van je hond laat je hem bij je voeten liggen of lekker naast je op de bank. Ga hem dan niet overdreven zitten aaien, want dan ga je inderdaad zijn angst bevestigen. Gewoon rustig, een armpje om hem heen, een rustgevend kriebeltje, samen lekker TV kijken. Dan gaat het goed. Het verschil tussen 'de angst erin aaien' en 'geruststellen' zit hem in de manier waarop je het doet. En dat hangt weer sterk van je eigen gemoedsrust af. Honden kijken veel af van hun baasjes. Doe je zelf overdreven of gestresst, dan zullen ze daaruit afleiden dat er toch écht iets engs aan de hand is. Maar ben je kalm, dan straal je uit, dat je de zaak onder controle hebt. Laat je in die situatie je hond lekker bij je liggen, dan kan hij die rust van je overnemen. En zo help je je hond om zijn angst te beheersen.
Niet altijd helpt het om je hond veiligheid te bieden. Er zijn honden die zó bang zijn, dat de bescherming van de baas niet meer helpt. Bij die honden is meer nodig en kunnen rustgevende middelen gebruikt gaan worden. Afhankelijk van de angst zijn meer of minder sterke middelen nodig. Die kunnen via internet aangeschaft worden of bij de dierenarts. Eén waarschuwing daarbij is op zijn plaats. Voorheen werd het middel Vetranquil (ook wel verkocht onder de naam Acepromazine) voorgeschreven en er zijn nog steeds dierenartsen die dat doen. Dit middel is een spierverslapper. Je hond stopt dus met rondlopen, hijgen, trillen etc. Maar dat komt omdat hij die spieren niet meer kan gebruiken. Zijn geest blijft echter wél actief en hij blijft dus nog steeds heel erg bang. Hij kan het alleen niet uiten. Dat is dus een héél stressvolle situatie voor je hond en het kan ervoor zorgen dat zijn vuurwerkangst alleen maar erger wordt. Dit middel is dus ongeschikt! Een veel beter alternatief is Alprazolam. Dit middel werkt angst verminderend, zodat de hond dus daadwerkelijk minder angst ervaart. Het middel kan op oudejaarsdag zelf gegeven worden. Er is ook een zogenoemde “retard-versie” op de markt, die gedurende een bepaalde tijd de stof vrij laat in het lichaam. De dosering is echter lastig, dus de 'gewone' Alprazolam-tabletten verdienen de voorkeur. Ze zijn bij de dierenarts te verkrijgen. Een ander middel is Diazepam. Dit middel werkt echter meer verdovend dan angst verminderend en is dus minder voor de hand liggend.
Als je niet direct aan de "chemische" middelen wilt beginnen, zijn er een aantal natuurlijkere alternatieven. Allereerst kan Bach Bloesem genoemd worden. Dorgaans wordt de Rescue Remedy ingezet bij acute stress-momenten. Het effect is zeer wisselend: de ene hond reageert er goed op, bij de andere hond merk je geen verschil. In principe zou het effect van Bach Bloesem ook beter moeten zijn als je een remedie op maat laat maken, dus specifiek op het karakter van jouw hond afgestemd. Die zijn niet in de winkel te koop, daarvoor moet je naar een speciaal daarvoor opgeleide natuurgeneeskundige. Deze kun je vinden via de Vereniging van Beoefenaars van Complementaire en Natuurlijke geneeswijzen voor Dieren (www.BCND.nl). Deze therapeuten kunnen ook andere opties bieden: er zijn diverse kruiden- en aroma-therapieën. Een voorbeeld daarvan is Phytonics Strezz, wat ook bij gewone dierenartsen of via internet verkrijgbaar is.
Andere stress verlagende middelen zijn Adaptil (vroeger DAP) en Zylkene. Adaptil is verkrijgbaar in de vorm van een elektrische verstuiver, een halsband of een spray en verspreidt synthetische feromonen die de hond een veiliger gevoel geven. Zylkene is een voedingssupplement dat angst en stress kan verminderen. Beide zijn via dierenarts of internet verkrijgbaar. Doorgaans werken deze middelen het beste als enkele dagen tevoren begonnen wordt. Het zijn echter geen wondermiddelen, het zijn ondersteunende middelen. Een ander ondersteunend middel is het zogenaamde Thundershirt. Dit is een shirt, dat vrij strak om de hond heen zit. Het werkt enigszins als het vroegere 'bakeren' van een kind. Het heeft ook een grote overeenkomst met Tellington T-touch. Door bepaalde drukpunten te stimuleren, worden de honden rustig. Ook dit is echter geen paardenmiddel.
Het beste alternatief is eigenlijk een training, waarbij de hond leert dat knallen niet beangstigend zijn. Zo'n zogenaamde vuurwerktraining moet zeer ruim tevoren (enkele maanden) gestart worden. Er wordt dan gestart met knalgeluiden op zéér laag niveau. De zachte geluiden mogen de hond niet van streek brengen. Als de hond gewend is aan deze geluiden, wordt het volume wat hoger gezet. Zo wordt de hond stapje voor stapje gedesensibiliseerd, zoals dat met een duur woord heet. Het betekent 'ongevoelig maken'. Niet bij alle honden is dit succesvol. Er zijn honden die het verschil tussen een CD met geluiden en het 'echte werk' heel goed bemerken en dan werkt het trainingseffect niet. Een ander alternatief is het ontvluchten van het vuurwerk. Dat kan door vlak voor de jaarwisseling met je hond naar een afgelegen plek te rijden en daar het spektakel uit te zitten. Een wat luxere en aangenamere optie is het boeken van een bungalow op een vuurwerkvrij vakantiepark. Deze optie wordt steeds populairder, zodat zo'n huisje ruim van tevoren geboekt moet worden om teleurstellingen te voorkomen. Tenslotte kan de hond ook in een pension gebracht worden, waar geen vuurwerk afgestoken wordt. Ook voor deze optie moet je vroeg boeken.
Een hond met angst voor vuurwerk heeft hulp nodig. Als eigenaar van deze hond hebben wij de taak om deze hulp te bieden. Hoe die hulp eruit ziet is afhankelijk van de mate van angst van je hond en je eigen voorkeur. Zoals bij veel zaken zijn er ook hier meer wegen die naar Rome leiden.
Laatst gewijzigd op: |